
– ضمن سلام و احترام ابتدا در مورد چگونگی تشکیل جامعه کردهای مقیم مرکز و همچنین معرفی خودتان و دیگر مسئولان جامعه توضیح دهید. سلام و احترام خود را به شما و همکاران زحمتکش و خوانندگان محترم هفتهنامه وزین روژان تقدیم مینمایم. من توران زندی مسئول دفتر و دبیر کمیته زنان جامعه کُردهای مقیم مرکز […]
– ضمن سلام و احترام ابتدا در مورد چگونگی تشکیل جامعه کردهای مقیم مرکز و همچنین معرفی خودتان و دیگر مسئولان جامعه توضیح دهید.
سلام و احترام خود را به شما و همکاران زحمتکش و خوانندگان محترم هفتهنامه وزین روژان تقدیم مینمایم. من توران زندی مسئول دفتر و دبیر کمیته زنان جامعه کُردهای مقیم مرکز هستم. در پاسخ به سؤال نخست شما، جامعه کُردهای مقیم مرکز یک نهاد غیر انتفاعی و مردمنهاد(NGO) در تهران (بزرگترین شهر کرد نشین ایران) است که در سال ۱۳۷۹ با رویکرد فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی تأسیس شده است. جامعه در چهارچوب قوانین سازمانهای مردمنهاد به مدت نامحدود فعالیت دارد، ارکان سازمان متشکل از مجمع عمومی، هیئت مدیره و بازرسان میباشد.
بر اساس اساسنامه اهداف جامعه کردهای مقیم مرکزعبارتند از:
۱- شناسایی، انسجام، هماهنگی و حفظ ارتباط بین کُردهای مقیم مرکز و مناطق کُردنشین.
۲- تلاش برای گسترش مودت و همبستگی جهت همیاری هموطنان.
۳- بهرهبرداری بهینه از تواناییها، امکانات و تجربیات علمی و عملی متخصصان و صاحبنظران کُرد.
۴- حفظ ارزشهای اخلاقی و اجتماعی و آدابورسوم فرهنگی جهت اعتلای فرهنگ ملی و مراعات شعائر دینی.
۵- گسترش و شکوفایی زبان، ادب و هنر کُردی و آشنا نمودن نسل جوان با مفاهیم و جلوههای فرهنگ اصیل کُردی بهعنوان پاسداری از اجزا هویت ملی.
۶- زمینهسازی برای ارتقا سطح زندگی، تأمین رفاه اجتماعی و همگام نمودن توسعه مناطق کُردنشین با توسعه کشور.
۷- شناساندن مناطق کُردنشین و قابلیتها و جایگاه اجتماعی و اقتصادی آن در سطح منطقهای و محلی در چارچوب قانون.
۸- تحقیق و بررسی نسبت به آداب و سنن و عادت اجتماعی منطقه و تقویت نقاط مثبت آن و تقویت روحیه تعاون.
۹- کوشش در جهت ایجاد زمینه برای مسئولین نسبت به رفع مشکلات و نارساییهای اجتماعی مناطق کُردنشین.
در مورد ترکیب حاضر هیئتمدیره فعلی (دوره ششم)، آقای دکتر اسعد اردلان (رئیس هیئتمدیره)، خانم ماهپاره اکبری، آقای علی پاک سرشت، آقای عبدالله سهرابی (نایب رئیس هیئت مدیره)، آقای داریوش شهابی، آقای مهندس جمال طه (مدیر عامل)، آقای رامبد فرهودی مقدم (دبیر جلسات هیئت مدیره و مسئول روابط عمومی)، خانم پروین کریمی (خزانهدار)، آقای مهندس مظفر کریمی، آقای جمشید وزیری، آقای جعفر افخمی (بازرس) و آقای سید کمال آزادمنش (بازرس) میباشند.
– وظایف اصلی جامعه کردهای مقیم مرکز را توضیح دهید؟
اگر بخواهم بهصورت خلاصه به بیان آن بپردازم اصلیترین وظیفه حفظ و اشاعه فرهنگ کورد در مرکز در چهارچوب قوانین جاری کشور است.
– درباره برنامههای فرهنگی و ادبی برای کردهای مقیم مرکز بیشتر توضیح دهید؟
همانطور که قبلاً اشاره کردم اهم فعالیت جامعه در چارچوب مسائل فرهنگی مانند آموزش زبان کوردی (تمامی لهجههای آن) آموزش ههلپرکی، ارتباط با سازمانهای همسو در مناطق کردستانی، ارتباط با نخبگان فرهنگی و مدنی کرد، ارتباط با دانشگاهها و دانشجویان کورد تهران و مناطق دیگر و… است البته جامعه کوردهای مقیم مرکز بهعنوان بزرگترین سازمان مردمنهاد کوردی این حق را برای خود قائل است که در دیگر موارد و مسائل مربوط به مردم کورد دارای موضع و فعالیت باشد.
– آیا جامعه در مسائل سیاسی ازجمله انتخابات ریاست جمهوری و مجلس در چارچوب قانون ایفای نقش میکند؟
اساسنامه جامعه کوردهای مقیم مرکز در امور سیاسی اجازه فعالیت نداده است و به همین روی ما بهعنوان سازمان بههیچعنوان نمیتوانیم نظرات سازمانی خود را به اعضایمان دیکته کنیم از همین منظر اعضا بهعنوان شخصیت حقیقی در مورد فعالیت خود در هر زمینه آزاد هستند؛ اما اگر بخواهم بهصورت صریح به سؤال شما پاسخ دهم جامعه تا اکنون بهصورت مستقیم در فرآیند انتخاباتی که منجر به سهیم شدن در قدرت برای سازمان متبوعم باشد وارد این کارزار نشده است اما در برخی موارد این امکان را برای کاندیداهای کورد و زاگرس نشین فراهم نمودهایم که در دفتر جامعه به تبادل نظر یا ایجاد ائتلاف برای انتخابات در چارچوب مکانی برای اجماع ایفای نقش نماییم.
– این فعالیتها تا چه میزان تأثیرگذار بوده است؟
فعالیت به معنی تلاش برای کسب قدرت سیاسی نداشتهایم اما بهعنوان رابط برای انتقال درخواست و مطالبات مردم کورد به نظام سیاسی همواره فعال بودهایم.
– وضع کردها را در ایران چگونه ارزیابی میکنید؟
سؤال شما بهصورت کلی مطرحشده اما برداشتم را از سؤال اینگونه مطرح میکنم. قانون اساسی ایران از ظرفیتهایی برای حقوق اقلیتها برخوردار است؛ با روی کار آمدن دولت روحانی گشایشی برای اجرای بندهای معلل قانون اساسی ایجاد شده است امیدوارم با اهتمام بیشتر در چارچوب این گفتمان درخواستهای مردم کورد برآورده شود.
– کردهای ایران در عرصه فعالیتهای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چه قدر مثبت ظاهرشدهاند؟
متأسفانه باوجود قدمت تاریخی کوردها در ایران، مردم کورد به دلیل نگاههای بسته نتوانستهاند پتانسیل واقعی خود را عیان نمایند ما امیدواریم با تغییر نگاه نخبگان، بتوانیم بستری ایجاد کنیم تا از این پتانسیلها به نحو احسن استفاده شود؛ امیدواری در این مورد بسیار است چراکه مردمان کورد از گنجینهای عظیم تاریخی و فرهنگی غنی برخوردار هستند و با ایجاد شرایط لازم با پشتوانه فرهنگی که داریم منجر به ارتقا جایگاه کوردها در ایران خواهد شد که نهایتاً مردم ایران از برکات آن سود خواهند برد.
– شما به عنوان دبیر کمیته زنان نقش زنان کرد در فرایند فعالیتهای جامعه را چگونه می بینید و این کمیته برای ایفای نقش زنان در فعالیتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی چه برنامههایی تدارک دیده است؟
باتوجه به نقش موثر زنان بطور کلی در اجتماع و بطور خاص در فرایند کاری جامعه کُردهای مقیم مرکز و به منظور هماهنگی و سازماندهی زنان فعال و علاقه مند در حوزه های ویژه و مرتبط، کمیته زنان تشکیل شده است که مهمترین وظایف آن عبارتست از:
۱- تعیین اهداف بلندمدت و کوتاه مدت در حوزه کاری کمیته زنان.
۲- پژوهش و تحقیقات میدانی وجمع آوری اطلاعات در حوزه های مختلف و مرتبط با زنان .
۳- شناسایی زنان علاقه مند و توانمند کُرد و غیرکُرد و جذب و جلب همکاری وامکانات مادی و معنوی وبخصوص استفاده از تخصص در قالب کمیته زنان و در چارچوب برنامه های جامعه.
۴- برگزاری سمینارها و مناسبت های مرتبط به حوزه زنان.
۵- توسعه و فعالیت در کارهای مولد و درآمد زا متناسب با استعداد و توانمندی های زنان بویژه در امور هنری و صنایع دستی مانند خیاطی و گلدوزی و بافندگی و…
۶- انجام مطالعات و تحقیقات علمی در خصوص جایگاه و نقش زنان در بخشهای سیاسی،فرهنگی ،اقتصادی و اجتماعی جامعه ودرنتیجه ارائه راه کارهای اجرایی.
۷- بررسی و انجام کار کارشناسی در خصوص حقوق و مشکلات و معضلات زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی زنان به منظور شناخت وارائه راه کارها و راه حلهای اجرایی.
۸- هماهنگی و همکاری و ارائه گزارش عملکرد ماهانه به مدیرعامل و هیئت مدیره.
کمیته زنان داری چارت داخلی میباشد
۱ـ روابط عمومی ورسانه
۲ـ مالی واقصادی وتدارکات
۳ـ آموزش
۴ـ تحیق وپژوهش
۵ـ فوق برنامه
نظرات