
به دنبال دستگیری رهبران و نمایندگان کرد در ترکیه جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی این اقدام را محکوم کردند و نسبت به آن واکنش نشان دادند. در ابتدای واکنشها محمودزاده نماینده مهاباد و حسین زاده نماینده نقده و اشنویه با ارسال نامهای به دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار پیگیری موضوع و آزادی نمایندگان […]
به دنبال دستگیری رهبران و نمایندگان کرد در ترکیه جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی این اقدام را محکوم کردند و نسبت به آن واکنش نشان دادند.
در ابتدای واکنشها محمودزاده نماینده مهاباد و حسین زاده نماینده نقده و اشنویه با ارسال نامهای به دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار پیگیری موضوع و آزادی نمایندگان کرد شده بودند. به دنبال این واکنش نمایندگان سایر شهرهای ایران نیز ضمن انتشار بیانهها بر لزوم آزادی فوری نمایندگان کرد تاکید و اقدام ترکیه را مغایر با اصول دموکراسی و علیه حقوق بشر توصیف نمودند.
اما در اقدامی وسیعتر و طی نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد تعدادی از نماینده مجلس شورای اسلامی با همهی سلایق و گرایشهای سیاسی وحتی قومی و مذهبی (اصولگرا، اصلاح طلب، مستقل، ترک، فارس، کرد، بلوچ، لر، شیعه، سنی، ارمنی، آشوری و …) اقدام دولت ترکیه در دستگیری نمایندگان مجلس و لغو مصونیت سیاسی آنان را محکوم کردند.
بیش از ٣٢ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامهای به دبیرکل سازمان ملل که متن آن در اختیار رسانهها قرار گرفته است، اقدام دولت ترکیه در دستگیری تعدادی از نمایندگان پارلمان ترکیه را محکوم کردند.
حزب دموکراتیک خلق ترکیه سومین حزب بزرگ پارلمان ترکیه است که در انتخابات اخیر، ۶ میلیون رأی به دست آورد. دولت ترکیه پیش از شروع پاکسازیها کودتای نافرجام ، سیاسیون کرد را تحت فشار قرار میداد ولی این حمله و دستگیری جمعی نمایندگان مجلس در نوع خود کم نظیر است.
علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر وجود همگرایی در نظام سیاسی ترکیه گفت:طبیعتا نظر ما این است که بهتر است هر چه بیشتر انسجام و اتحاد در ترکیه به وجود بیاید و ما شاهد ثبات دائم در این کشور باشیم. وی ادامه داد:ما امیدواریم که نمایندگان منتخب مجلس ترکیه بتوانند در چهارچوب قوانین ترکیه فعالیت خود را ادامه دهند.
سلمان خدادادی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اشتباهات سیاسی دولت ترکیه در دستگیری نمایندگان پارلمان این کشور، اضهار کرد: اقدامی را که آقای اردوغان بعد از کودتا شروع کرده نوعی فروپاشی سیاسی می دانم. در واقع این نوعی کودتای سیاسی است.
علیرضا محجوب نماینده تهران نیز بازداشت های اخیر نمایندگان پارلمان ترکیه را سیاسی قلمداد کرد و توضیح داد: نمیتواند مقاصد غیر سیاسی در آنها باشد. ما درباره چیزی صحبت می کنیم که قانون به او اجازه می دهد، اما قوانین برخی اوقات منجر به پاکسازی و بیرون کردن یک عده از میدان می شود. وی تصریح کرد:بایستی براساس ماهیت قوانین ترکیه در این مورد اظهار نظر کرد. من شخصا به مصونیت نمایندگان در همه مجالس اعتقاد دارم.
علیرضا رحیمی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس با درخواست از رئیس جمهور ترکیه در آزادی این نمایندگان گفت : بازداشتهای اخیر در ترکیه غیر طبیعی است و انتظار داریم دولت اردوغان به کنوانسیون های بین المللی در زمینه حقوق بشر عمل کند.
سیدحسین نقوی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و نماینده مردم ورامین نیز از دولت ترکیه درخواست کرد: انتظار ایران از ترکیه این است که دولت اردوغان با پرهیز از شتاب زدگی و با توجه به حقوق مردم این کشور اقدام و عمل کند.
حسن حسینی شاهرودی نماینده مردم شاهرود و میامی نیز با اذعان به این موضوع که اردوغان تصفیه قومیتی را دنبال می کند تا طیف های مختلف را به نوعی تطمیع کند،از دستگاه قضا این کشور خواست در رفتار خود تجدید نظر کند.
نظرات