
انگار همین دیروز بود که حریق در تانکر حمل سوخت عراقی باعث آتش گرفتن تعدادی از خودروهای مسافران در ۵ کیلومتری روستای نگل شد. حوادث ناگوار تانکرهای حمل سوخت در جاده مریوان سنندج پایانی ندارد و علاوه بر تخریب محیطزیست هر از چند گاهی منجر به زخمی و کشته شدن تعدادی از شهروندان کردستانی و […]
انگار همین دیروز بود که حریق در تانکر حمل سوخت عراقی باعث آتش گرفتن تعدادی از خودروهای مسافران در ۵ کیلومتری روستای نگل شد.
حوادث ناگوار تانکرهای حمل سوخت در جاده مریوان سنندج پایانی ندارد و علاوه بر تخریب محیطزیست هر از چند گاهی منجر به زخمی و کشته شدن تعدادی از شهروندان کردستانی و یا مسافران مریوان و سروآباد میشود. مروری بر حوادث سالهای اخیر در جاده مریوان سنندج نشان میدهد که مرگ هرلحظه در کمین مسافران و رانندگان است و علیرغم تذکرات مکرر رسانهها و بازتاب خبرهای نگرانکننده از این حوادث& بازهم شاهد سکوت مسئولان و تکرار حوادث تلخ هستیم:
اول بهمنماه سال ۱۳۹۴ حوالی ساعت ۲۱ بود که یک دستگاه خوردوی ایرانی حامل مواد سوختی (نفتا) در مسیر سنندج – مریوان با یک دستگاه خودروی سواری پژو تصادف کرد که براثر برخورد تانکر سوخت با خودروی پژو در نزدیکی روستای نگل سه نفر کشته و شش نفر زخمی شدند.
در این حادثه ۶ انفجار رخ داد و ۳ نفر کشته و تعداد زیادی از کسانی که به کمک مصدومین رفته بودند براثر انفجار تانکر زخمی شدند.
هفتم مهرماه سال ۱۳۹۵ نیز حوالی ساعات ۲۲ شب براثر آتش گرفتن یک دستگاه نفتکش عراقی در ۵ کیلومتری روستای نگل در ۲۵ کیلومتر سروآباد و سرازیر شدن مواد داخل این تانکر باعث حریق در خودروهای روبرو و پشت سر این تانکر شد.
۲۲ تیر ۱۳۹۶ نیز تانکر حمل سوخت بنزین به دلیل سرعت بالا وعدم کنترل راننده در جاده سنندج به سروآباد نزدیک روستای برقرو واژگون شد که خوشبختانه با حضور بهموقع آتشنشانی سروآباد تلفات جانی در پی نداشت.
واژگونی تانکر و سرازیر شدن محموله سوخت در طبیعت
و در تازهترین مورد تریلر کشنده حامل سوخت روز سهشنبه هفته گذشته در سه کیلومتری روستای نگل در جاده سنندج – مریوان واژگون شد و بخش زیادی از محموله سوختی آن وارد رودخانه نگل شد.
رئیس پلیس راه استان کردستان با تائید این خبر گفته که این دومین تانکر سوختی است که در هفته جاری در این مسیر واژگون میشود.
به گفته سرهنگ عیسی گوهری این حادثه ساعت ۸.۳۰ دقیقه صبح و در جاده سنندج – مریوان بعد از روستای نگل به علت بیاحتیاطی راننده رخ داده است.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان هم در این رابطه به ایرنا گفت: بخشی از سوخت این تانکر وارد رودخانه نگل شد اما برآوردی از میزان خسارتها در دست نیست.
اقبال حمیدی با بیان اینکه نماینده محیط زیست در محل حضور پیدا کرد، افزود: بلافاصله نیروهای راهداری با ایجاد سدی خاکی از ورود بیشتر مواد سوختی به آب جلوگیری کردند. وی اظهار کرد: هر لیتر از این ماده سوختی میتواند یکمیلیون لیتر آب شرب را غیر قابل استفاده کند.
حمیدی با اشاره به اینکه به همین دلیل تردد این نوع تانکرها از مسیری همچون سنندج – حسینآباد ممنوع شده است، گفت: متأسفانه در هفت ماه گذشته ۲ تانکر در این مسیر دچار حادثه شدند اما خوشبختانه از محل سد قشلاق دور بوده است.
وی بابیان اینکه حوادث این هفته در این مسیر ممنوعه نبوده است، تأکید کرد: پلیس راه باید مانع عبور تانکرهای حامل سوخت از مسیر سنندج – حسینآباد شود چراکه اگر یکی از این حوادث در نزدیکی سد رخ دهد میتواند موجب آلودگی در این منبع آب شرب شهر سنندج شود.
ایرنا در گزارشی نوشته است بیشتر تصادفات و واژگونی تانکرهای حامل سوخت در جاده سنندج – مریوان روی میدهد که مسیر اصلی تردد این تانکرها است و شرایط خاص این جاده نیز احتمال حوادث را بالابرده است.
در راستای مبادلات با کشور عراق، تانکرهای سوخت به کشور وارد و از مسیرهای استان کردستان به پالایشگاههای جنوب کشور عزیمت میکند.
حجم بالای تردد این تانکرها همیشه مورد انتقاد بوده و منتقدین بر این باورند که ناآشنا بودن رانندگان عراقی با جادههای کردستان، غیر استاندارد بودن و دو بانده نبودن جادههای استان، موجب آسیب به زیرساختهای کنونی این جادهها شده و درعینحال به دلیل تصادفات و واژگونیهای متعدد، آسیبهای جانی و آلودگی زیست محیطی را نیز در برخی موارد به دنبال دارد.
ارابههای مرگ را متوقف کنید!
در پی بروز این حادثه انجمن زیست محیطی سبز چیا، پیامی خطاب به مردم و مسئولان منتشر و از مقامات کشور خواست تردد ارابههای مرگ را در جادههای کردستان متوقف کنند.
در این پیام با اشاره به اینکه تردد تانکرهای حامل مواد سوختی در جاده بهشدت نامناسب مریوان – سنندج بارها باعث تصادفات ناگوار و مرگ شهروندان ما شده و همچنین به فراوانی موجبات آلودگی محیط زیست و رودخانهها، آلودگی منابع آبی و خاک زیستبوم کوردستان را ایجاد کرده آمده است: وعدههای بسیاری از سوی مقامات استانی و کشوری شنیدیم و برای چندین ماه از کاهش آنها اندکی از دردهای مردم کم شده بود تا مگر جاده جدیدی که چندین دوره آن را وعده داده بودند به بهرهبرداری برسد. ما بهعنوان انجمن سبز چیا مریوان بدینوسیله و در پی بحرانی شدن تردد بیشازحد تانکرهای حامل سوخت و کامیونهای سنگین مراتب اعتراض شدید خود نسبت به این وضعیت را اعلام داشته و مصرانه راه حلی اساسی جهت مدیریت و حل این بحران را از نهادهایی که مسئولیت و وظیفه تأمین امنیت جان و مال مردم و حفاظت از محیط زیست را دارند خواستاریم.
در بخش دیگری از این پیام با اشاره به اینکه جادههای سراسر زیبای کوردستان در سایه شوم ارابههای مرگ، بوی خون به خود گرفتهاند خطاب به مسوولان تصریح شده است: خواهشمند است هرچه زودتر این رویه را اصلاح کنید چراکه تصمیم غیرمسئولانهتان جان و مال مردم و زیستبوم و زیستمندان کوردستان را نشانه گرفته است و بدانید که میزان صبر و چشمپوشی مردم در برابر این تهدید و وعدههایتان قطعاً محدود خواهد بود.
نظرات